Slapen als een baby

Geschatte leestijd: 4 minuten

Ik weet niet wie die uitdrukking verzonnen heeft, “slapen als een baby”, maar nu ik zelf twee baby’s heb, snap ik niet waarom je zou willen slapen als een baby. Steeds wakker worden, in je slaap naar je buik rollen en niet terug kunnen, huilend wakker worden. Moe zijn, maar niet kunnen slapen en daarom huilen, waardoor je ook weer niet kunt slapen. Wat een worsteling!

Hazenslaapjes

Baby J in de Minimonkey Mini Sling draagzak
Baby J in de Minimonkey Mini Sling draagzak.

Ik ben niet de enige moeder die een baby heeft die overdag alleen maar hazenslaapjes doet. Jij dus ook niet. Dit begon bij mij toen de jongens ongeveer twee maanden oud waren. Vaak sliepen ze overdag misschien nog net slaapjes van drie kwartier en waren ze dan weer wakker. Ik ging vaak met ze wandelen of in de auto, om dan maar te hopen dat ze wat langer sliepen. Of ik nam een van de twee bij me in de draagzak.

Uiteindelijk heb ik een slaapcoach ingeschakeld, want ook het naar bed brengen werd steeds lastiger en daar moesten ze vaak hard bij huilen en steeds langer. Met de methode van Bewust Kindercoaching was dat in een paar dagen al beter! Nu leg ik de baby’s bij de eerste signalen in bed en zijn ze zo vertrokken. Gelukkig geven ze inmiddels ook duidelijke signaaltjes: de jongens gaan in hun ogen wrijven of gapen. Dan weet ik dat ze naar bed moeten.

Houdt de tweeling elkaar wakker?

Ik heb een tijdje gedacht, dat de tweeling elkaar misschien wakker hield en dat ze daarom maar kort slapen. Ik heb geprobeerd de bedjes uit elkaar te schuiven en ik heb ze zelfs tijdelijk op andere kamers laten slapen. Maar dat maakt niet uit, ook dan trekken ze vaak hun eigen plan. Inmiddels, nu ze zeven maanden zijn, slapen deze baby’s wat beter. Ze slapen overdag vaak twee korte en een langer slaapje.

En elkaar wakker houden? Nee hoor, als de een wakker wordt van de ander, dan was hij ook al aan het einde van zijn slaapje heb ik gemerkt. Als deze baby’s eenmaal slapen, dan kun je een kanon afschieten bij ze. Het huilen van de ander, trekken ze zich ook totaal niets van aan. Sterker nog, ik merk soms zelfs dat de een begint te lachen als de ander even huilt.

Als de baby maar slaapt

Ook al gaat het slapen nu beter, er blijven altijd van die momenten waarop ik ze soms met geen mogelijkheid in slaap krijg. In die gevallen laat ik ze bij mij in de armen slapen, in de draagzak, of in hun hangmatjes. Dat is echt zo’n goede uitvinding! Ik heb voor allebei een Amazonas Koala hangmatje. Als ze echt niet kunnen slapen, leg ik ze hier in, even schommelen en ze zijn vertrokken. Zo fijn.

Je zult de uitdrukking namelijk vast wel kennen: slapen doet slapen. Daarom grijp ik elke methode aan als er een keer een moment is dat ze niet willen slapen, of dat nu het hangmatje, de draagzak of mijn armen is. Want als ze dan slapen, weet ik dat het een stuk makkelijker is om ze daarna wel gewoon in bed in slaap te laten vallen.

Baby L in zijn Amazonas Koala hangmatje
Baby L in zijn hangmatje

Maar mijn baby slaapt niet als een baby!

Als je nu wel eens denkt: maar mijn baby slaapt helemaal niet “als een baby”, weet dan dat als een baby slapen helemaal niet zo fijn is als de uitdrukking ons doet geloven. Wat mij betreft betekent slapen als een baby juist dat je nog even moet leren hoe je lekker kunt slapen.

En als ik toch bezig ben met “mythes busten”, weet ik er nog wel eentje: slaap wanneer je baby slaapt. Het meest gehoorde advies aan kersverse ouders, maar tegelijkertijd een advies waar je zo weinig mee kunt: want je moet ook zelf nog eten, kolven, werken (voor de thuiswerkers) en het huishouden wacht ook niet. Slaap zoveel je kunt en hopelijk beter dan een baby.