Hoe overleef je de eerste maanden met een tweeling

Geschatte leestijd: 4 minuten

Nu mijn tweeling zes maanden is, heb ik eindelijk wat tijd gevonden om terug te kijken op de eerste weken en maanden. Ik vond vooral de eerste weken en maanden op momenten heel erg zwaar, vooral omdat ik zo ontzettend moe was. Soms vroeg ik me echt af: hoe overleef ik deze tijd met een tweeling? Nu weet ik gelukkig dat dat eigenlijk “vanzelf” gaat. Opeens was daar een moment dat ik me realiseerde: “Het is een stuk makkelijker geworden. I got this!”

Doe zoveel mogelijk samen

Probeer de eerste weken zoveel mogelijk samen te doen, zodat je je kindjes kunt leren kennen, hun ritme kunt ontdekken en tijd met een van hen kunt doorbrengen. Door zoveel mogelijk onze jongens samen te verzorgen, te verschonen en te voeden, konden we ontdekken welke routine bij ons paste.

Je hebt met een tweeling je handen vol en simpele handelingen kosten meer tijd dan het waarschijnlijk met een kindje zou kosten. “Even” weggaan is met een kindje al een hele onderneming, maar met een tweeling al helemaal. Wil ik net de tweede baby in de maxi-cosi zetten, moet de eerste spugen of begint te huilen. Natuurlijk leert een tweeling snel dat ze geduld moeten hebben en op elkaar moeten wachten, maar als kersverse ouders vond ik het heel fijn dat mijn man dan altijd klaar stond om even te kijken bij de ene baby als ik met de andere bezig was.

Behandel je tweeling als een eenheid

Zoals ik al zei, kost een tweeling veel tijd. Ik heb wel eens gelezen dat een tweeling niet twee, maar drie keer zoveel van je tijd vraagt dan een eenling. Om zelf nog iets van tijd over te houden en deze eerste maanden met je tweeling te overleven, is het belangrijk om je tweeling als een eenheid te behandelen.

Zo geven we ze vaak tegelijkertijd de fles. Een tweelingvoedingskussen is daarbij echt een uitkomst. Ook breng ik de jongens zoveel mogelijk tegelijkertijd naar bed en gaan ze ook direct na elkaar in bad. Wij kregen thuis snel een handige routine met het in bad doen van de jongens. Als ik Baby L in bad doe, kan mijn man Baby J alvast voorbereiden. Zodra Baby L dan klaar is, wisselen we om en kan direct Baby J in bad.

Behandel je tweeling als een individu

Ik geef het toe: dit klinkt tegenstrijdig met het bovenstaande advies. Maar het is heerlijk om met een van je baby’s even een-op-een tijd door te brengen. Ik geniet er enorm van als ze samen bij me liggen of in slaap vallen – al gebeurt dat steeds minder nu ze ouder worden. Maar het is ook heerlijk om even met een van mijn jongens te spelen en te knuffelen, genieten van hun lachjes en aandacht. In de hectiek van alledag zijn dit soort momenten goud waard, om de mindere dagen met je tweeling te overleven.

Ik merk aan mijn jongens ook dat ze er van genieten om even tijd met mij alleen te hebben. Hoewel ze elkaar soms ook echt kunnen missen, vinden ze het ook heerlijk om hun mama of papa even voor zichzelf te hebben. Als een van ons alleen is, voeden we de tweeling vaak tegelijk. Maar ’s avonds nemen we vaak de tijd om allebei een van de jongens de fles geven en uitgebreid met ze knuffelen.

Baby J slapend in de draagzak bij mij
Baby J bij mij slapend in de draagzak

Vraag om hulp

Misschien wel mijn belangrijkste tip om de eerste maanden met een tweeling te overleven: vraag om hulp. Zeker toen mijn man weer volledige dagen ging werken en ik nog verlof had, was het ontzettend welkom als er iemand kwam helpen met voeden, verschonen, badderen. Al was het maar een dag in de week; dat was wel een dag waarom ik echt een-op-een tijd met mijn jongens kon hebben.

Maar ook hulp die niet voor de tweeling is, is zo welkom. Een enkele keer werd er voor ons gekookt en dan meteen voor twee dagen. Of iemand die een keer een wasmachine voor je draait. Die simpele, alledaagse dingen had ik soms echt geen tijd of energie meer voor.

Je overleeft die eerste maanden met een tweeling echt wel!

En dan… komt er opeens een moment dat mijn jongens zo’n tien uur kunnen slapen zonder dat ze wakker worden voor een flesje. Ze komen nu standaard rond een uur of vier ’s ochtends en gaan daarna weer even slapen. Niet het meest fijne tijdstip, maar mijn man en ik wisselen om wie ze voedt op dat tijdstip, zodat we toch allebei een goede nachtrust hebben.

Ze laten nu overdag ook langer tussen hun flesjes, kunnen langer wakker blijven en kunnen zich ook met elkaar vermaken. Dit zijn de momenten dat ik echt van ze geniet en nu ik zelf niet zo’n slaaptekort meer heb, heb ik het gevoel dat ik dit wel aan kan. Ik heb de eerste maanden met mijn tweeling overleefd!