Het verschil van een tweelingzwangerschap

Laat ik om te beginnen, eerst maar eens zeggen dat dit mijn eerste zwangerschap is. Ik heb dus niet echt vergelijkingsmateriaal uit de eerste hand om te zeggen waarin het anders is. En natuurlijk is elke zwangerschap anders, maar een tweelingzwangerschap is extra bijzonder. Waarin verschilt een tweelingzwangerschap van een eenlingzwangerschap?

Ik moet voor controle naar het ziekenhuis

Om te beginnen, gaan controles bij een tweelingzwangerschap altijd via het ziekenhuis en niet via de verloskundigepraktijk. Na de termijnecho werd ik direct doorverwezen naar het ziekenhuis. Mijn eerste controle was minder dan een week later. Deze echo was bedoeld om vaststellen of het een eeneiige of twee-eiige tweeling is.

Mijn baby’s delen samen de placenta, dat was al snel duidelijk. Een eeneiige tweeling dus! Minder duidelijk was of de tweeling wel elk een eigen vruchtzakje had. Hier had de arts lange tijd voor nodig om het uiteindelijk te kunnen bevestigen; een gedeelde placenta, maar wel met een tussenschotje, dus een eigen vruchtzakje. Dat was een opluchting; dit is een minder hoge risico zwangerschap.

Ik krijg meer controles

Bij een twee-eiige tweeling krijg je doorgaans elke maand een controle in het ziekenhuis en tegen het eind van de zwangerschap kan het zijn dat je nog vaker een controle krijgt. Bij een tweeling die de placenta deelt, is er een kans dat er TTS optreedt, tweelingtransfusiesyndroom. Daarom heb je bij een eeneiige tweeling vaak elke twee weken een controle.

Ik krijg bij de controles in het ziekenhuis elke keer een echo, dus stiekem vind ik het helemaal niet erg die controles. Steeds weer even kijken naar hoe mijn baby’s het doen, heerlijk! Uiteindelijk is bij mij de frequentie van de controles zelfs verhoogd naar elke week en zelfs twee keer per week, vanwege het dreigende ontstaan van TTS. (Daarover later meer). Dat vond ik wel een beetje veel, maar nu voelen twee weken wachten op de volgende echo aan als een eeuwigheid. Ik kan me niet voorstellen hoe dat is met een ‘gewone’ zwangerschap, waarbij je helemaal niet zoveel echo’s hebt.

Ik moet bevallen in het ziekenhuis

Niet alleen de controles zijn in het ziekenhuis, ook de bevalling zal plaatsvinden in het ziekenhuis. Bevallen van een tweeling kan zowel natuurlijk als met een keizersnede, dus dat is nog even afwachten, maar ik vind het wel fijn dat ik niet hoef na te denken waar ik wil bevallen; thuis of in het ziekenhuis.

Ook zal ik straks sowieso een paar dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Afhankelijk van wanneer de baby’s geboren worden, hoe groot ze zijn en hoe goed ze het doen, zullen ook zij een paar dagen in het ziekenhuis blijven.

Ik voel de baby’s eerder

Ik weet niet zeker of dit nu echt hoort bij een tweelingzwangerschap, maar de allereerste beweging, ik denk achteraf dat het baby 1 was, voelde ik al bij 15 weken. Bij 16-18 weken werd dit steeds frequenter en bij ongeveer 20 weken kon mijn partner de baby’s zelfs aan de buitenkant al voelen bewegen. Je zag mijn buik ook al vroeg flink bewegen.

Nu helpt het dat in mijn geval de placenta aan de achterzijde ligt, dat is ideaal voor mij om de baby’s goed te kunnen voelen, maar ze waren dus al veel duidelijker aanwezig dan ‘de boekjes’ zeggen.

Er is weinig informatie toegespitst op tweelingen

Die ‘boekjes’, dat brengt me bij het volgende punt. Heel veel informatie op het internet gaat voornamelijk over eenlingen. Dat is op zich ook logisch, er worden natuurlijk veel meer eenlingen geboren. Maar met een tweeling moet ik vaak zelf gericht op zoek naar informatie.

Zo zijn er overal op internet wel uitzetlijsten te vinden, wat moet je echt in huis hebben voor een baby, hoeveel kleertjes heb je nodig, dat soort dingen. Maar deze lijsten zijn vaak bedoeld voor eenlingen en ook al heb ik veel dubbel nodig, ik hoef gelukkig ook weer niet alles twee keer aan te schaffen.

Ik krijg andere reacties

Ik schreef het in mijn eerdere blog al, de reacties die mensen hebben wanneer je vertelt dat je een tweeling verwacht, zijn in een paar categorieën in te delen. Van “dan ben je meteen klaar” tot “zit het in je familie”. Ik vind het niet altijd even leuk dat mensen daarop focussen, maar omdat ik geen vergelijkingsmateriaal uit eerste hand heb, weet ik ook niet zeker wat mensen precies zeggen als je één kindje verwacht.

Verwacht je ook een tweeling? Ik ben benieuwd hoe jij de zwangerschap ervaart en of je ook deze verschillen hebt opgemerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *