Fietsen met de tweeling, hoe pak ik dat aan?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Nu het lente is, begint het steeds meer te kriebelen om te gaan fietsen. Ik fietste altijd naar mijn werk en begin dat nu na ruim een jaar wel een klein beetje te missen. Ik kijk er naar uit om straks met de jongens een rondje te kunnen gaan fietsen. Maar fietsen met een tweeling, is weer een uitdaging op zich. Ik ben er nog niet over uit hoe ik dat wil gaan aanpakken.

Baby L en Baby J in de kinderwagen, maar ik wil ook gaan fietsen met de tweeling.
Baby L en Baby J in de kinderwagen.

Nu loop ik overal heen met de tweeling in de kinderwagen of ik pak de auto als het net iets te ver is om te lopen. Maar er zijn altijd van die afstanden waarbij ik het zonde vind om met de auto te gaan. Bijvoorbeeld als ik de jongens naar het kinderdagverblijf breng, op weg naar mijn werk. Dit zou ik graag op de fiets doen.

Een bakfiets

Een van de opties is een bakfiets. Ideaal. Als ik ga fietsen kan de tweeling lekker naast elkaar zitten. Nu eerst nog in een peuterschaal, later gewoon op het bankje. Doordat de jongens voor mij zitten, kan ik een oogje in het zeil houden en goed zien wat ze aan het doen zijn. Ook heb ik meteen ruimte voor bijvoorbeeld boodschappen.

Ik heb alleen niet zo’n hele goede conditie, dus ik wil het liefst wel een elektrische bakfiets. Laat dat nou best wel prijzig zijn. Ook tweedehands is een elektrische bakfiets nog steeds niet heel goedkoop. Daarnaast vraag ik me af of ik wel onze achtertuin kan bereiken. Dat kan ik wel uitproberen, want ik ken meerdere mensen met een bakfiets. Maar als dat al zou lukken, dan krijg ik de bakfiets echt niet in de schuur kwijt. Nee, heel erg praktisch is het dan niet.

Een opvouwbare bakfiets

Een paar jaar geleden zag ik bij een collega dat zij een opvouwbare bakfiets had. Hiervan is “de bak” in te klappen, zodat de fiets niet breder is dan een gewone fiets. Best handig! Alleen ik denk dat de fiets dan alsnog te groot is om goed in onze fietsenschuur kwijt te kunnen, want ook al is de bak opvouwbaar, de fiets is wel zo lang als een gewone bakfiets.

Daarnaast heb ik maar één type fiets gezien dat zo’n bak heeft: een Gazelly Cabby. Maar hiervan is inmiddels een nieuwe versie en die bak is niet meer in te vouwen. En helaas is er van de oude versie geen elektrische variant gemaakt. Deze optie om te gaan fietsen met de tweeling valt daardoor eigenlijk wel af.

Een fietskar

Een andere optie die ik overweeg, is een fietskar. Net als bij een bakfiets kan de tweeling naast elkaar zitten in een peuterschaal en is er eventueel ook nog ruimte voor wat spullen. Het grote voordeel van een fietskar, is dat ik deze gewoon met mijn eigen, vertrouwde fiets kan gebruiken en dit neemt een stuk minder ruimte in de schuur of tuin in. En als ik de kar in de winter niet zou gebruiken, kan ik die waarschijnlijk klein invouwen.

De meeste fietskarren zijn daarnaast ook als wandelwagen te gebruiken. Handig als ik bijvoorbeeld op de fiets wat boodschappen wil gaan doen: de jongens kunnen dan gewoon blijven zitten.

Toch zijn er wat nadelen aan een fietskar. Zo hangt deze achter mijn fiets en heb ik geen zicht op wat de jongens aan het doen zijn. Ook is een fietskar best laag bij de grond. Nu zijn er daarvoor wel speciale vlaggetjes te kopen, zodat je toch goed zichtbaar zou moeten zijn voor ander verkeer.

Fietsstoeltjes

Het is misschien wel de meest simpele oplossing als je gaat fietsen met kinderen: een fietsstoeltje op de fiets. Een van de jongens zou voorop kunnen, de ander kan achterop zitten. Net als bij een fietskar kan ik dan mijn eigen fiets gebruiken. Fietsstoeltjes zijn waarschijnlijk ook wel een van de goedkopere oplossingen. Maar doordat er altijd een van de tweeling achterop moet zitten, heb ik over hem geen zicht. Eigenlijk hetzelfde nadeel als de fietskar heeft.

Met een tweeling voor- en achterop wordt mijn fiets ook wel echt een stuk zwaarder, wat misschien ook niet al te makkelijk fietst. En ik denk dat ik dan de standaard zou moeten vervangen. Ook heb ik nu fietstassen op mijn fiets en dat combineert ook weer niet zo handig met een fietsstoeltje achterop. Misschien wel als ze wat ouder zijn.