De meest gehoorde reacties als je zegt dat je zwanger bent van een tweeling

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ik keer er zo naar uit om te vertellen dat ik zwanger was, dat ik al dacht dat ik het niet voor me zou kunnen houden tot 12 weken. Dat bleek al helemaal zo te zijn toen we bij de tweede echo hoorden dat er niet één, maar twee baby’s in mijn buik zaten! Een eeneiige tweeling, zo bijzonder. Al snel kwam ik erachter dat de reacties van mensen een van de volgende vijf is.

Wow!

De eerste reactie is het makkelijkste samen te vatten en komt neer op: “Wow!”, “Heftig!” of “Zo, succes!”. Toen ik doorkreeg dat sommige mensen zo reageren, ging ik er een beetje op inspelen, door eerst te zeggen: “Ik ben zwanger” en een paar seconden later dit pas aan te vullen met “…van een tweeling!”.

Zit het in je familie?

Deze vraag komt meestal van andere mensen. Zodra ze het nieuws even op zich hebben laten inwerken, komt de vraag of bij mij of mijn partner tweelingen voorkomen in de familie. Op deze vraag heb ik nooit echt een goed antwoord kunnen bedenken, dus meestal zeg ik maar dat eeneiige tweelingen niet erfelijk zijn.

Mijn buurvrouw/zus/tante heeft ook een tweeling

Een derde groep mensen komt direct met verhalen over andere mensen die ze kennen met een tweeling. Gelukkig niet meteen gevolgd door horrorverhalen. In eerste instantie ging ik zelf ook denken: hoeveel tweelingen ken ik? Ik kwam tot de ontdekking dat ik vooral eeneiige tweelingen ken en maar een paar twee-eiige. Wat opvallend is, omdat juist twee-eiige tweelingen veel meer voorkomen. Door de verhalen van andere mensen over tweelingen, ‘ken’ ik nu wel veel meer twee-eiige tweelingen.

Dan ben je meteen klaar

Blijkbaar is twee kinderen krijgen het ideaalbeeld voor veel mensen, want wat mijn partner en ik allebei vaak horen, is: “Een tweeling? Dan ben je meteen klaar”. Ik stel me zo voor dat mensen die een jongen-meisje tweeling hebben, deze reactie nog vaker krijgen. Ik zou denk ik best nog wel een derde kindje willen misschien, maar hoe kan ik daar nu al iets over zeggen? Vaak haal ik dan maar mijn schouders op als mensen dit zeggen of ik zeg zoiets als: “ach, wie weet”.

Twee keer raak!

Deze reactie krijg ik zelf (natuurlijk?) niet, maar mijn partner heeft deze vaak gehoord: “Oh, goed bezig, twee keer raak geschoten”. Tja, wat zeg je daarop? Leg je uit dat het een eeneiige tweeling is? Ik ben dan ook blij dat ik deze reactie niet krijg.

Ken je iemand die ook een tweeling krijgt en wil je iets anders zeggen dan een van deze bovenstaande reacties? Verras de aanstaande ouders dan eens met dit leuke feitje: “eeneiige tweelingen leven langer”.